ANADOLU BEYAZ SERT BUĞDAYLAR

PDF Yazdır E-posta

KIRAÇ-66

  • Sap uzunluğu orta(80-90 cm), yeşil, tüysüz, orta genişlik ve uzunlukta yapraklıdır.
  • Başakları kılçıklı, çıplak beyaz-krem kavuzlu, orta uzun, orta sık ve hafif eğiktir.
  • Tanesi yarı sert beyaz, oval, orta uzunlukta, orta geniş, yuvarlak yanaklı, 1000 tane ağırlığı 40,3 gr'dır.
  • Kışlık gelişme tabiatlıdır. Kışa dayanması çok iyi, kurağa dayanması iyidir. Yatmaya dayanması orta, orta-erkenci, gübreye reaksiyonu iyi, tane dökmez ve harman olma kabiliyeti çok iyidir.
  • Sürmeye dayanıklı, paslara orta hassastır.
  • Kır bayır yerlere iyi intibak etmesi ve çok geniş bir adaptasyon kabiliyeti göstermesi nedeniyle Orta Anadolu'nun kır bayır ve yarı taban topraklarına tavsiye edilir.

ANADOLU TARIMSAL ARŞ.ENS./ESKİŞEHİR 1970 / T. UZATMA 2003

KİRİK

  • Başağı tüylü ve kılçıksızdır.
  • Taneleri beyaz renklidir.
  • Ekmeklik sert buğday olup ekmeklik kalitesi iyidir.(Sivas yöresinde yetiştirilmektedir.)
  • Kışlık ve yazlık ekilebilir. Özellikleri Köse buğdayına benzer.
  • Doğu Anadolu Bölgesi'ne tavsiye edilir. 

SEYHAN 95

Islah Edildiği Kuruluş : Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü – ADANA
Tescil Yılı : 1995
Sap ve Yaprak Özellikleri : Bitki boyu 80-95 cm. olup, sağlam yapılıdır. Yaprakları yeşil, tüysüz ve dik duruşludur.
Başak Yapısı : Başakları beyaz renkli ve sık kılçıklı olup başak yoğunluğu ortadır. Başak uzunluğu 7-9 cm.
Tane Özellikleri : Taneleri beyaz renkli, sert yapıda ve oval şekillidir. 1000 tane ağırlığı 40-42 gram, hektolitre ağırlığı 71-73 kg. dır.
Tarımsal Özellikleri : Kısa ve kurağa orta derecede dayanıklıdır. Yatmaya mukavim, gübreye reaksiyonu iyi, harman olma kabiliyeti iyidir. Verim potansiyeli yüksek (700-800 kg.) olan bir çeşittir.
Hastalık Durumu : Kahverengi ve sarı paşa dayanıklı, Septoria'ya karşı hassastır.
Tavsiye Edildiği Bölgeler : Ege ve Akdeniz bölgelerinin sahil kesimlerine önerilmektedir.

 

KAYNAK: TMO